Hoveniersbedrijf H. Lamme & Zn Groenprojecten: een lange, groene historie
Dat meen je? Al vanaf 1925? Dat is standaard het antwoord wanneer mensen vragen hoe lang hoveniersbedrijf H. Lamme & Zn Groenprojecten al bestaat. Oprichter Hendrik Lamme (1882) mag het niet meer meemaken, maar zijn 'H' prijkt nog steeds op alle auto's, machines en kleding van het moderne bedrijf waartoe het is uitgegroeid. Een bedrijf met een rijke, maar vooral groene historie. Want de liefde voor tuinen, planten en bomen is in de familie Lamme van generatie op generatie overgegeven.
De gang naar de Kamer van Koophandel werd in 1925 te voet gemaakt. Hendrik Lamme, destijds tuinknecht in de Hilversumse wijk Trompenberg, was erover uit: ik ga voor mijzelf een tuindersbedrijf starten. De geboorte van wat nu blijkt, een mooi familiebedrijf. Met de handkar, een schop en een hark werden tuinen in Hilversum en omgeving netjes onderhouden. Niet veel later werd een bakfiets aangeschaft en kwam zoon Arie (1908) werken in de zaak. In weer en wind werd er hard gewerkt. Toen nog niet bekend, maar de zware lichamelijke arbeid zou op latere leeftijd zijn tol eisen. Ook waren de vrouwen al onderdeel van het bedrijf: 's middag gingen ze langs de deuren met handgeschreven rekeningen om het geld op te halen voor de geleverde arbeid. Thuis aan de keukentafel werd de dagopbrengst geteld. En er werd historie geschreven door deze tuinmannen: de allereerste motormaaier van Nederland werd in gebruik genomen.
Derde generatie Lamme's
De zaken liepen goed. Hendrik deed een stapje terug en neef Bertus trad toen als vennoot in de firma Lamme. Op de Da Costalaan in Hilversum werd een kwekerij voor zomergoed opgericht. Een mooie centrale locatie vlakbij het centrum waar vandaan alle bedrijfsactiviteiten tot ver in de jaren '90 werden uitgevoerd. Na verkoop van de kwekerij werden twee huizen gebouwd, waar Bertus met zijn gezin ging wonen. Arie en Bertus werden opgevolgd door hun zonen, Henny (1946) en Henk. Een nieuwe generatie aan het roer, met nieuwe ideeën en nieuwe uitdagingen. Die bakfiets was er nog steeds, maar daarnaast werd ook geïnvesteerd in een bedrijfsauto: een Volkswagen Kever, inclusief aanhanger! Opzienbarend, maar wat gaf het veel mogelijkheden en vooral tijdwinst. (Tekst loopt door onder foto)
In de jaren '70 floreert het bedrijf als nooit te voren. Het omroepkwartier (het huidige Mediapark) wint steeds meer terrein. Het park wordt door de firma Lamme voorzien van prachtige plantsoenen, grasvelden en boompartijen inclusief een prachtig amfitheater. Menig televisieprogramma gebruikt deze sfeervolle stukken natuur als decor. Even verderop wordt ook het groen bij de Vara en het NCRV gebouw verzorgd. Dit zorgt voor een geweldige werkgelegenheid, waarbij tot wel 15 medewerkers in dienst zijn bij de firma. Andere bekende Gooise instellingen als Zuiderheide en de Beukenhof danken hun toenmalige tuin aan de hoveniers van Lamme.
De daarop volgende economische crisis gooit roet in het eten en betekent een ommekeer in het arbeidsmilieu in Nederland. Aanbestedingen worden geïntroduceerd en de concurrentie ligt altijd op de loer. Doel was nog altijd: mooie tuinen maken en onderhouden, maar niet tegen elke prijs. Dit betekende een inkrimping van het bedrijf. Hierdoor werd het overzichtelijk en beter te managen. In de jaren '80 en '90 stonden de innovaties niet stil. Het zware tuinwerk kon worden verlicht met machines en er werden meerdere auto's aangeschaft. De basis was nog steeds de Da Costalaan, maar door heel Hilversum werden garageboxen gehuurd om de steeds groter wordende inventaris veilig op te bergen.
4e generatie: Sander Lamme
Vennoot Henk trad eind jaren 90 terug uit de zaak en Sander (1971), zoon van Henny, treed toe als mede-eigenaar. Nieuw bloed, nieuwe strategieën en nieuwe kansen komen op het pad. De garageboxen worden de deur uit gedaan en er wordt geïnvesteerd in een mooie bedrijfsloods in Nederhorst den Berg. Hier konden alle machines, auto's en werkmaterialen droog, veilig en op één centrale plek bewaard worden. Nog steeds zijn de hoveniers van Lamme een bekende naam in Hilversum en omstreken, maar door deze verhuizing komt er ook meer naamsbekendheid in de polder. Een leuke bijvangst, maar ook de opdrachtgevers van het eerste uur, zoals de omroepen, behoren nog steeds tot de trouwe klanten. Vader en zoon bestieren samen de onderneming tot 2012, waarna Henny een klein stapje terug doet en Sander voor het eerst in de geschiedenis enig eigenaar van het bedrijf wordt. Henny blijft tot op de dag van vandaag lekker meewerken en fluistert soms nog een wijze raad in Sander zijn oor ;-)
Waar staan we nu?
Anno 2021 is de administratie volledig geautomatiseerd, rijden er drie mooie bedrijfswagens rond, bezitten we een breed en gevarieerd machinepark en verzorgen we met dezelfde passie als 100 jaar geleden het tuinonderhoud, tuinaanleg en tuinrenovaties in het Gooi en omstreken. De bakfiets is er helaas niet meer, maar sommige oude harken (die kwaliteit maken ze tegenwoordig niet meer) doen nog steeds dienst. Er worden bewuste keuzes gemaakt met betrekking tot milieu en lichamelijke belasting. En die vaste klanten? Die zijn er nog steeds, waarbij de oudste al ruim 45 jaar gebruikt maakt van onze diensten en dus heel wat generaties Lamme in de tuin heeft zien komen en gaan. Sander's vrouw Tatjana, vaste medewerkers Gerald en Robin en (opa) Henny zorgen er samen voor dat we met vertrouwen kunnen uitkijken naar ons 100-jarig bestaan.
En, de vijfde generatie heeft intussen zijn intrede gedaan in dit mooie familiebedrijf. Als kinderen uit een echte ondernemersfamilie, werken zowel Timo(2004) en Senna (2006) ook mee in het bedrijf. Wie weet wat de toekomst gaat brengen, zouden zij ook groene vingers hebben?